Aktualności - Gminny Ośrodek Kultury w Łużnej

Gminny Ośrodek Kultury w Łużnej
Gminny Ośrodek Kultury w Łużnej
Przejdź do treści

Sala widowiskowa GOK w nowej odsłonie

Gminny Ośrodek Kultury w Łużnej
Opublikowane według HW w ogłoszenia · 23 Listopad 2021
Z ogromną satysfakcją  pragniemy poinformować, że dobiegły końca prace remontowe i modernizacyjne prowadzone
w Gminnym Ośrodku Kultury w Łużnej, w ramach realizacji zadania pn. Remont sali widowiskowej w budynku Gminnego Ośrodka Kultury w Łużnej. Celem projektu było stworzenie odpowiednich warunków do prowadzenia działalności kulturalnej oraz poprawa estetyki wnętrza budynku.

W ramach zadania wykonano prace rozbiórkowe, w tym demontaż parkietu, rozebranie części sceny, skucie tynków itp., a następnie wykonano izolację przeciwwilgociową południowej ściany sali widowiskowej  polegającą na pokryciu muru środkiem grzybobójczym oraz odizolowaniu ściany od podłoża. Wymieniono drzwi wejściowe na salę widowiskową (wyjście awaryjne) od strony tarasu GOK na szczelne drzwi ocieplane, które nie będą powodować przemarzania ścian sali widowiskowej, a co za tym idzie zawilgocenia i zagrzybienia. Na podłodze sali widowiskowej położono panele winylowe.  Zastąpienie parkietu wodoodpornymi panelami winylowymi wynikło przede wszystkim  z tego, iż parkiet położony był na wylewce wykonanej bezpośrednio na podłożu ziemnym co powodowało ciągłe wypaczanie zależnie od warunków atmosferycznych panujących na zewnątrz. Nowe pokrycie zapobiegnie powstawaniu tego problemu w przyszłości.

Wykonano remont oraz modernizację istniejącej instalacji elektrycznej polegający na  wymianie przewodów aluminiowych na miedziane o odpowiednich przekrojach dostosowanych do zapotrzebowania na moc pobieraną przez urządzenia sceniczne takie jak nagłośnienie i oświetlenie. Istniejące elementy instalacji, które nadawały się jeszcze do użytku poprowadzono pod tynkiem, wymieniono gniazda i wyłączniki. Zamontowano nowe oświetlenie górne sali widowiskowej złożone z plafonier LED, a także  oświetlenie boczne z montażem dwustronnych kinkietów. Zmodernizowano  instalację elektryczną reflektorów bocznych PAR. Przebudowano także  proscenium likwidując istniejący łuk uzyskując w ten sposób dodatkową powierzchnię użytkową sceny. Przebudowano schody  prowadzące na scenę, a także front sceny, który pokryty został niepalną wykładziną tekstylną. Ściany sali zostały zaszpachlowane, wyczyszczone i pomalowanie farbą piaskową, a na części  ścian położono płytki imitujące cegłę.  Na scenie oraz na sali zamontowano urządzenia klimatyzacyjne.

W 2020 r. zupełnie nowe, estetyczne i nowoczesne oblicze zyskał także korytarz wraz z holem przed głównym wejściem na salę widowiskową. Tutaj wymieniono drzwi i oświetlenie, zamontowano gablotę, a na  ścianach położono płytki imitujące cegłę oraz zamontowano powietrzną kurtynę cieplną nad wejściem do budynku. Obecnie wejście do budynku GOK oraz sala widowiskowa stanowi jednorodną, estetyczną i funkcjonalną całość.

Na realizację w/w zadań Gminny Ośrodek Kultury otrzymał dofinansowanie ze środków Ministra Kultury Dziedzictwa Narodowego i Sportu w kwocie 79.000,00 zł. To już kolejna otrzymana w tym roku dotacja  MKiDN. Pragniemy tą drogą serdecznie podziękować za otrzymane wsparcie bez którego realizacja prac remontowych była by niemożliwa. Dziękujemy także Radzie Gminy Łużna oraz Wójtowi Gminy za zapewnienie własnego wkładu finansowego oraz wszelką pomoc związaną z pozyskaniem środków finansowych, promocją i realizacją zadania.


Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. l ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.





Copyright © 2020 Gminny Ośrodek Kultury w Łużnej * Created by MiroR ™ Design Studio
Wróć do spisu treści